English version
Drukuj

Hydrolizaty białkowe oraz peptydy aktywne biologicznie

Tematyka badawcza


  • Otrzymywanie hydrolizatów białek naturalnych metodami enzymatycznymi, chemicznymi oraz na drodze fermentacji
  • Izolowanie peptydów aktywnych biologicznie z hydrolizatów białek
  • Synteza i badania strukturalne związków peptydowych metodą „w roztworze” i „na nośniku stałym”
  • Projektowanie, synteza i badania strukturalne peptydów przeciwdrobnoustrojowych o strukturze rozgałęzionej (niskocząsteczkowe dendrymery peptydowe)
  • Opracowywanie związków o aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej pochodzenia naturalnego i syntetycznych
  • Opracowywanie bioaktywnych peptydów i hydrolizatów białek do zastosowań farmaceutycznych i kosmetycznych
  • Opracowywanie preparatów żywności funkcjonalnej na bazie naturalnych związków pochodzenia zwierzęcego i roślinnego



Doświadczenie


  • Wydzielanie i charakterystyka peptydów biologicznie czynnych ze źródeł naturalnych
  • Izolacja peptydów przeciwbakteryjnych z hydrolizatów białek
  • Synteza peptydów dowolną techniką w skali mikro i makrolaboratoryjnej
  • Rozdział i oczyszczanie metodą preparatywnej HPLC pochodnych aminokwasowych i peptydowych w skali mikrogramowej i gramowej
  • Identyfikacja i oznaczanie czystości pochodnych aminokwasowych i peptydowych metodami spektralnymi
  • Wykorzystanie drożdży do otrzymywania wzbogaconych preparatów farmaceutycznych
  • Znajomość zagadnień z zakresu metod identyfikacji związków organicznych (analizy chemiczne i instrumentalne - NMR, ESI i EI MS)



Metodyka i wyposażenie badawcze


  • Chromatografia adsorpcyjna i sączenia molekularnego
  • Chromatografia cienkowarstwowa TLC
  • Oznaczanie zawartości azotu sumarycznego metodą Kjeldahla (Kjeltec-System - Tecator 8100)
  • HPLC preparatywne LC-6A firmy Shimadzu z detektorem UV
  • Pełne wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego



Kontakt

dr inż. Jolanta Janiszewska

tel. +48 22 568 28 31, +48 568 22 81, +48 568 21 69

dr inż. Katarzyna Kurzepa

tel. +48 22 568 28 49